کندوی عسل


کندوی عسل
کندو به معنای مکان انباشته نمودن برای استفاده در آینده می‌باشد. آدمی برای بهره برداری و استفاده بهتر از انگبین زنبور عسل به بررسی کندوهای وحشی پرداخت. و تلاش نمود تا مکانی را برای این حشره فراهم آورد که بیشترین شباهت را به مکان زندگی طبیعی آن داشته باشد.

انواع کندوها

کندوی گلی : این کندو همانند یک کوزه بوده که از طرف دارای سوراخ کوچکی به منظور ورود و خروج زنبور‌ها و قسمت پشتی قابل باز نمودن به منظور برداشت انگبین. کندوی درختی ساختمان این کندو همانند کندوی‌های گلی بوده با این تفوت که یک تنه درخت را خالی نموده و از آن استفاده می‌کنند.
کندوی حلبی : این نوع کندو در کشورهای آفریقایی بیشترین کاربرد را دارد. در ایران نیز هنوز هم زنبورداران از آن استفاده می‌کنند.
کندوی سبدی به تمامی کندوهایی که در بالا به آنها اشاره شد کندوی بومی یا سنتی می‌گویند.
تاريخچه جمع آوري عسل وكندو داري قرن ها قبل از دوره كندو داري آدمي از فرآورده هاي توليدي زنبور عسل استفاده مي كرده است و انسان هاي اوليه به دنبال كندو هاي وحشي مي رفتند وپس از خراب كردن كندو از عسل وموم وگرده موجود درآن استفاده مي كردند وگاهي اوقات نيز شاخه درختي را كه كندو بر روي آن قرار داشت قطع مي كردند وآن شاخه را به همراه كندو به خانه مي بردند ودر چنين حالتي براي اولين بار استفاده از كندو هاي طبيعي رايج گرديد
كندوهاي اوليه : مصري هاي باستان اولين كساني هستند كه كندوهاي مصنوعي ساختند وپس از آن يوناني ها ورومي ها اين كار را انجام دادند .در گذشته كندو ها به صورت استوانه اي شكل وافقي بوده واز گل وسفال وخيزران و شاخه درخت اقاقيا ويا رشته هاي به هم بافته از شاخ وبرگ نرم درختان بيد مجنون ويا مدفوع گاو ويا از چوب ساخته مي شدند وامروزه نيز بسياري از كشورهاي آفريقايي وآمريكاي جنوبي اين نوع كندوهاي افقي را همچنان به كار مي برند ، اما در كشورهاي ديگر كندو هاي عمودي رايج بوده اند . كندوهاي مذكور در آغاز شكلي بسيار ساده داشتند ودر حقيقت عبارت از كندو هاي مخروطي شكلي ساخته از شاخه هاي درخت فندق ويا شاخه هاي نرم وبه هم بافته درخت بيدمجنون بودند كه با مخلوطي از شن وآهك پوشيده مي شدند وسپس آن را برعكس مي كردند تا به صورت كلاهي مخروطي درآيد . در مرحله بعدي كندوهاي كاهي رايج شد كه آن را در ديوارهاي خارجي خانه تعبيه مي كردند تا از تغييرات آب وهوايي در امان باشد و پس از آن به تدريج كندوهاي چوبي جديد جايگزين آن ها گرديد . كندوهاي شبيه به كلاه هاي مخروطي تا پايان قرن نوزدهم ميلادي رايج ومورد استفاده بود ، اما كندوهاي ساخته شده از كاه ، كه به سبد بزرگ شبيه بودند هنوز كه هنوز است توسط كندو داران براي گرفتار كردن زنبورهاي مهاجر ( بچه كندو) مورد استفاده قرار مي گيرند . كندوهاي جديد تا قرن هفدهم ميلادي ، كندوهاي مصنوعي براي جمع آوري عسل بدون آسيب رساندن به كلوني زنبور مناسب نبودند ومعمولاً كندو داران پس از خالي كردن كندو از عسل وموم آن را رها مي كردند تا زنبورها از گرسنگي بميرند وگاهي نيز براي محافظت از نيش زنبورها ، قبل از جمع آوري عسل كندو را گوگرد پاشي مي كردند . اما بعدها كندو داران دريافتند روش هاي آنان براي جمع آوري عسل وتخريب كندو ، كار صحيحي نيست ، وكندوهايي ساختند كه همزمان مي توانستند عسل توليدي را به راحتي جمع آوري كنند وبه كلوني زنبور نيز آسيبي وارد نكنند وبدين گونه ، كندوهاي چند طبقه به وجود آمد وچندي نگذشت كه كندوهاي چند طبقه كشو دار جانشين كندوهاي سنتي گرديد و كندو به صورت ساختمان چند طبقه اي درآمد كه در هر طبقه ورقه اي از موم گذاشته مي شد تا زنبورها بتوانند از آن براي ساختن سلول هاي شش ضلعي خود استفاده كنند وپس از اين كه سلول هاي مذكور با عسل پر شد ، كندو دار به سراغ كندو مي رود تا عسل توليدي را برداشت نمايد وبراي اين كار بالاي كندو را دود مي داد ، واين كار باعث مي شود كه زنبور عسل به طبقات پاييني كندو برود ، واما ملكه اصولاً توانايي بالا آمدن وبه طبقات بالايي رفتن وتخمگذاري درآن جا را ندارد ، زيرا كه مدخل ورودي آن بسيار تنگ است وبدين گونه كندو دار مي تواند بدون اين كه آسيبي به كندو برساند محصول توليدي را جمع آوري نمايد ، زيرا كه فقط كافي است شان حاوي عسل را از كندو خارج نمايد .

کندوی مدرن

در دهه ۱۸۶۰ میلادی لانگستروت اولین کندوی مدرن را طراحی نمود. مهم‌ترین تفاوت این کندو با کندوی‌های بومی وجود شان متحرک می‌باشد.

0 0 votes
به این مطلب امتیاز بدهید
عضویت
اطلاع رسانی
0 نظر خود را بنویسید
Inline Feedbacks
View all comments